Úszó munkagépek Hidrot HM 1500 úszó munkagép

Hidrot HM 1500 úszó munkagép

Úszó munka-gépek

Hidrot HM 1500 úszó munkagép

A HIDROT HM 1500 alkalmas munkaeszköz a károsan elszaporodott növényzet vágására mindenütt, ahol a vízfelület szélessége legalább 2,5 m, mélysége pedig, minimálisan 0,5 m. Gépünk képes a növényeket a vízfelszin alatt 1,5 m mélységig levágni alternáló kaszaszerkezettel, illetve gyökerestől eltávolítani marófej segítségével.

Jellemzői, alkalmazási területe:

Úszó munkagépünk kifejlesztésével a különböző vízfolyások, belvízelvezető csatornák, kisebb tavak karbantartási munkái közül az egyik legfontosabb műveletet kívánjuk gépesíteni, megoldani a lágyszárú vízi növényzet vágását és az uszadék partra juttatását.
A HIDROT HM 1500 alkalmas munkaeszköz a károsan elszaporodott növényzet vágására mindenütt, ahol a vízfelület szélessége legalább 2,5 m, mélysége pedig, minimálisan 0,5 m.
Gépünk képes a növényeket a vízfelszin alatt 1,5 m mélységig levágni alternáló kaszaszerkezettel, illetve gyökerestől eltávolítani marófej segítségével.

Munkaeszköz cserével lehetőség van a levágott növényzet összegyűjtésére és alkalmas helyen a vízpartra juttatására.
A hajótest mozgatása hidraulikus hajtású csigával történik, aktív kormányzása pedig a csiga oldalra fordításával valósul meg ami nagy mozgékonyságot és jó manőverező képességet biztosít.

A környezetvédelmi szempontokat a hidraulikus rendszer kialakításánál figyelembe vettük:
A szokásosnál nagyobb biztonsági feltételeket teremtettünk az üzemi nyomások lekorlátozásával, a hidraulikus elemek elszigetelésével, valamint környezetbarát hidraulika olaj használatával.

A munkagép szállítását megkönnyíti az erre a célra tervezett utánfutó, melynek segítségével és megfelelően kiképzett partszakasz igénybevételével megoldható a csónak vízrebocsátása illetve a vízből való kiemelése az utánfutóra szerelt csörlő segítségével. A csörlő hajtása történhet kézzel, illetve a vontató jármű sajátosságaitól függően a csörlőhajtás lehet elektromos vagy hidraulikus is.

A gép felépítése:

Az úszótest zártszelvényekkel erősített szimmetrikus elrendezésű hegesztett lemezszerkezet.
A hajótest homloklapjára a "T" alakban kiképzett, alternáló kaszaszerkezet van felfüggesztve(opció). Munkaeszköz csere után a T-kasza helyére a gyűjtőszerkezet kerül (opció).
A vezetőülés a hajótest hátsó részének jobb oldalán helyezkedik el, ahonnét jó a rálátás a teljes munkaterületre.
A hajótest oldalához rögzített emelőkar végére hidraulikus hajtású marófej kerül, ami a mederfenék tisztítását végzi. Függőleges mozgatása munkahengerekkel történik.
A kezelőelemek ergonómikus elhelyezése biztosítja a hajótest könnyű irányíthatóságát és a munkaeszközök kezelhetőségét.
A motor és a szivattyúhajtás az úszótest középső részében zárható védőburkolat alatt helyezkedik el. az akkumulátorral és az üzemanyagtartállyal együtt.

A gép működése:

A Belsőégésű motor mechanikus energiája közvetlen a motora kapcsolódó hármas szivattyúcsoportot forgatja. Az első szivattyú egy szabályozható, kétirányú szállítású szivattyú amely a csigahajtás hidromotorját látja el olajjal. A szabályozás a vezetőülés mellett elhelyezett karral, bowdenes távműködtetéssel történik. A második szivattyú a T-kaszát hajtja, a harmadik pedig a munkaeszközöket mozgató munkahengereket látja el olajjal. Ezek működtetése a vezetőülés mellett elhelyezett útváltókarokkal történik. Szintén itt helyezkedik el a dízelmotor összes vezérlőeleme is.

Az úszótest mozgatását a hidraulikus hajtású csiga biztosítja. Mivel a meghajtó szivattyú szabályozható, állandó motorfordulat mellet is könnyen be lehet állítani –előre és hátra irányban is- a megfelelő tolóerőt.
A kormányzás a csiga fordításával történik, ami egy húzó-toló bowdenes kormánymű segítségével valósul meg.
A csiga felett levő vágóél az esetlegesen rácsavarodó növényektől megtisztítja azt.
A T-kasza alternáló mozgását nagynyomatékú, lassújárású hidromotorral meghajtott forgattyús mechanizmus hozza létre a függőleges pengesoron, ahonnan a vízszintes pengesorra egy szögemelő mechanizmus továbbítja az alternálást.
Ez a munkaeszköz szállításkor vízszintes helyzetbe dönthető az úszótest felett. Üzem közben munkahenger állítja be a vágómélységet.

A marófejet a dob belsejébe épített hidromotor forgatja közvetlen hajtással. A forgásirány változtatható. A marófejen elhelyezett vágókések a mederfenékről gyökerestől eltávolítják a növényzetet
A marófej és a T-kasza együtt nem tud működni, ezért mindkettő könnyen le- és felszerelhető.
A gyüjtőszerkezetet két munkahenger mozgatja, az egyik beállítja a villasor billentési szögét, a másik emeli.

 Műszaki adatok:

Az úszótest hosszúsága: 4160 mm
Szélessége: 1560 mm
Szélessége pontokkal: 2220 mm
Oldalfal magassága: 650 mm
A teljes hosszúsága munkaeszközökkel: 5620 mm
Össztömeg: 1500 kg
A "T" kaszaszerkezet magassága: 2050 mm
A "T" kaszaszerkezet munkamélysége: 1500 mm
A "T" kaszaszerkezet szélessége: 2180 mm
A marófej átmérője: 580 mm
A marófej szélessége: 1500 mm
A marófej munkamélysége: 1600 mm
Kezelőszemély: 1-2 fő
Kormányzás: aktív,a csigahajtás fordításával
Motor: Kubota F2803 öthengeres vízhűtéses dízelmotor
Teljesítménye: 46,2 kW (62 HP)