Nyári munkagépek GH rendszerű rézsűkaszák

GH rendszerű rézsűkaszák

Rézsükaszák traktor hátsó hárompontra

GH rendszerű rézsűkaszák

Hárompont függesztésű rézsűkaszák közepes méretű traktorokra.

A GH típusú rézsűkaszák útpadkák, út menti árkok, rézsűk kaszálására alkalmas berendezések. A levágandó anyag elsősorban rendszeresen kaszált lágyszárú zöldnövényzet, de megfelelő kialakítású kaszafejjel és késekkel alkalmas kisebb fás szárú növények vágására.  

A berendezés alapgép igénye:

saját tömeg min.: 3500 kg
min. teljesítmény: 58 kW (~ 79 LE)
hátsó hárompontfügg. berendezés: 2 kat.
hátsó erőleadó tengely: 6 bordás 1 - 3/8 ”
névleges TLT-fordulatszám: 540 min-1
elektromos rendszer: 12 V

 

Műszaki adatok

A berendezés méretei a kialakítástól függően:

hosszúság 1100 mm
szélesség 2600 mm
magasság 2700 – 3620 mm
tömeg feltöltve 975-1125 kg
kaszálási sebesség: ca . 4 km/h
kaszálható távolság a traktor középvonalától 5000-7000 mm
kaszafej munkaszélessége 1200 mm

 

A berendezés működése

A berendezés az alapgép 2. kategóriás hátsó hárompontfüggesztő berendezésére függeszthető. gyorskapcsolóval, vagy anélkül percek alatt felszerelhető, ill. onnan eltávolítható. A rézsűkasza saját kétkörös hidrulikus rendszerrel rendelkezik, melynek meghajtása a traktor hátsó TLT tengelyéről kardántengely segítségével történik. A kardántengellyel meghajtott szivattyúegység biztosítja, egyrészről a rotációs fej energiaellátását, másrészről a gémmozgatási funkciókat.
A berendezésen valamennyi funkció hidraulikus működtetésű.
Működtetése a traktorfülkéből joystickos távműködtetéssel történik.

A kasza alapkivitelben elektro-hidraulikus talajkövetésel és „úszó” funkcióval rendelkezik. Ezek a funkciók biztosítják, hogy a kaszafej üzem közben maradéktalanul le tudja követni a talaj egyenetlenségeit menetirányban és menetirányra merőlegesen. E funkció a kezelés szempontjából is ergonómiailag kívánatos, hiszen a talajegyenletlenség- követés igy automatikusan megoldott.

Talajkövetés

A gépek alaptartozéka az elektromos vezérlésű hidromechanikus aktív talajkövetés, amely lehetővé teszi egyrészt a talajegyenetlenségek automatikus lekövetését, másrészt az akadályok menet közbeni kikerülését.
A főgém emelőhengerének támasztónyomása elektronikus egység segítségével szabályozható, így a kaszafej mindig a potenciométerrel beállított mértékben terheli a talajt, függetlenül a talaj egyenetlenségeitől. Az aktív talajkövetés legnagyobb előnye a hagyományosan alkalmazott hidroakkumulátoros rendszerekkel szemben, hogy a gém kinyúlásától függetlenül a kezelő egy potméter segíségével tudja szabályozni a főgém üzemi nyomását és beállítani a szükséges talajterhelést.

További fontos funkció a gémszerkezet elakadás elleni védelme, hiszen valamennyi akadály a kaszálás során nehezen szűrhető ki.

 

Elakadás védelem

GH elakadásvédelem

A külső gémtag két részből áll, melyek csuklósan kapcsolódnak egymáshoz. A gém alsó része a kaszafej elakadásakor hátra fordul, így megakadályozza a gép törését, deformálódását. A hátrafordulás erőhatárát rugós kikapcsoló szerkezet határozza meg, mely független a gém kinyúlásának mértékétől.